Turismul pentru observarea / fotografierea / filmarea pasarilor salbatice (de tip „BIRDWATCHING”)Egrete mari pe apa

Birdwatchingul sau placerea de a observa, fotografia sau filma pasarile salbatice este unul din cele mai mari hobbyuri mai ales in tarile occidentale. Acesta reprezinta una din ramurile turistice dezvoltate in lume. In ultimii ani si Romania este vizitată de grupuri tot mai numeroase de turisti dornici sa observe pasarile.

La Dumbravita, anual, aria protejata este vizitata de grupuri de turisti straini care raman cu amintiri foarte placute din această zona. Actualmente, se intocmeste un plan de organizare a turismului de tip „birdwatching” si a turismului practicat de orice iubitor al naturii, care va avea rolul de a orienta turistii doar catre turismul organizat de tip „occidental”, prietenos fata de natura si cu un rol educativ asupra oamenilor si mai ales a copiilor.

In ultimii ani, prin strădania custozilor, pe cuprinsul ariei protejate s-a îmbunătăţit accesul pentru practicarea acestui turism, s-au montat panouri informative bilingve, s-au editat materiale despre păsările zonei care se distribuie turiştilor ce vizitează aria. Sunt planificate in viitor şi alte facilităţi.

Pentru facilitarea turismului in aria protejata sunt asigurate:

- 2 zone de parcare pentru autoturisme, microbuze etc., una in extremitatea nord-vestica a elesteului nr. 12, pentru turistii care vin dinspre Halchiu si una langa ferma piscicola si la intrarea in complexul de elestee dinspre Dumbravita si lacul de acumulare

- drum pietruit pe toate digurile din zona elesteelor piscicole, unde este si traseul principal de vizitare

- panouri informative generale bilingve cu descrierea detaliata a zonei si importantei sale, plasate in punctele cele mai vizitate si de intrare la elestee

- panouri informative bilingve specifice locatiei, cu descrierea speciilor de pasari ce pot fi observate in acea zona, plasate pe rutele de vizitare

- materiale informative despre arie (pliante, brosuri, harta etc.) ce sunt puse la dispozitia turistilor de catre personalul Doripesco, la sediul din Halchiu sau la paza de la ferma piscicola aflata in coltul nord-estic al lacului de acumulare

- daca este necesar ghid local, pentru „birdwatching” sau alte forme de ecoturism

Excursiile pentru observarea păsărilor la Dumbravita pot fi combinate cu vizitarea altor locuri minunate din împrejurimi sau din judeţul Braşov, precum: localităţile învecinate cu atracţiile lor (descrise in sectiunea „Prezentarea ariei”), lacurile şi eleşteele Rotbav cunoscute de asemenea prin bogăţia lor în păsări, cetăţile şi bisericile fortificate de la Feldioara, Rotbav şi Codlea, centrul istoric şi fortificaţiile Braşovului, cetăţile de la Râşnov şi Bran, cetatile sasesti si bisericile din localitatile situate intre Rupea si Sighisoara etc.

Pentru practicarea turismului de tip „birdwatching”, a altor forme de ecoturism in zona sau pentru vizitarea complexului de elestee, este necesara contactarea custozilor ariei naturale protejate:

S.C. Doripesco S.A., comuna Halchiu, str. Bisericii, nr. 224, fax: + 40 268481682, e-mail: [email protected] sau Dl Tabacaru (0721283771)

Societatea Ornitologica Romana – Sucursala Brasov, tel. / fax: +40 268471230, e-mail: [email protected]